FAQ

Zonnepanelen & Energieopslagsystemen

Chantal Staal - Bakker - Staal Duurzame Energie

Over de opslag van Zonne-Energie is nog weinig bekend

Nu de salderingsregeling die maakt dat je als eigenaar van zonnepanelen een vergoeding krijgt voor het uploaden van energie naar het net wordt afgebouwd (met vermoedelijke definitieve einddatum begin 2025) neemt het aantal vragen over de opslag van zonne-energie op eigen accu’s en batterijen toe. Het wordt voor veel bedrijven steeds interessanter om de reeds aanwezige zonnepanelen te combineren met een Lithium IJzer Fosfaat Accu’s (LiFePO4) op locatie. Als specialist op het gebied van Duurzame Energie geef ik graag antwoord op een aantal van de meest gestelde vragen over Energieopslagsystemen en Zonne-installaties:

What is a Battery Energy Storage System (BESS)?

Een Battery Energy Storage System (BESS) is een technologie die elektrische energie, opgewekt door een PV-systeem (zonnesystemen), opslaat op een batterij voor later gebruik. Hiermee kunnen bedrijven en ondernemingen energie opslaan wanneer de zon schijnt en deze gebruiken wanneer de zon niet genoeg elektriciteit produceert.

Hoe werkt een batterijopslagsysteem met zonnepanelen?

Zonnepanelen wekken elektriciteit op uit zonlicht. Overtollige niet direct gebruikte elektriciteit wordt naar het accusysteem gestuurd voor opslag. Wanneer de zonnepanelen niet genoeg elektriciteit produceren wordt de opgeslagen energie in de accu’s gebruikt om het huis of bedrijf van stroom te voorzien.

Welke soorten accu’s worden vaak gebruikt in opslagsystemen voor zonne-energie?

Gebruikelijke accutypen zijn onder andere lithium-ion (Li-ion), loodzuur en in toenemende mate solid-state accu’s. De Lithium IJzer Fosfaat Accu’s (LiFePO4). Lithium IJzer Fosfaat Accu’s (LiFePO4) zijn het populairst bij zonne-energieopslagsystemen. Lithium-ion accu’s zijn de populairste keuze vanwege hun hoge energiedichtheid, langere levensduur en efficiëntie.

Hoe lang gaan zonneaccu’s mee en wat beïnvloedt hun levensduur?

De levensduur van zonneaccu’s kan variëren. De meeste Lithium IJzer Fosfaat Accu’s (LiFePO4) die worden gebruikt in zonne-energiesystemen zijn ontworpen om ongeveer 10 tot 20 jaar mee te gaan. Factoren die de levensduur van de batterij beïnvloeden zijn onder andere gebruikspatronen, ontladingsdiepte en temperatuurregeling.

Wat zijn de typische kosten van een opslagsysteem voor zonneaccu’s?

De kosten van een zonnebatterijsysteem kunnen sterk variëren, afhankelijk van factoren zoals capaciteit, merk en installatiekosten. De afgelopen periode daalden de prijzen terwijl de vraag toeneemt. Hierdoor werden batterijen betaalbaarder voor een groter publiek. Specifieke kosten zijn echter afhankelijk van de laatste marktomstandigheden. Wil je weten wat de kosten voor jou zullen zijn? Vraag dan een vrijblijvend adviesgesprek aan. Wij rekenen het dan exact voor je uit.

Kan ik een zonnebatterij gebruiken tijdens een stroomstoring?

Ja, de zonnebatterijsystemen van Staal Duurzame Energie zijn ontworpen om back-upstroom te leveren tijdens stroomuitval. De mogelijkheid om dit te doen hangt echter af van de grootte van de batterij en de belastingen die u wilt voeden tijdens een stroomstoring.

Hoe bepaal ik de juiste accugrootte voor mijn zonne-installatie?

De grootte van de accu hangt af van uw energiebehoeften, inclusief hoeveel energie u wilt opslaan en hoe lang u wilt dat de accu meegaat tijdens bewolkte dagen of stroomonderbrekingen. Een zonne-energie-expert van Staal Duurzame Energie zal je helpen de juiste accugrootte te bepalen.

Zijn er stimulansen, subsidies of belastingvoordelen beschikbaar voor de installatie van opslagbatterijen?

In veel regio’s zijn er stimulansen, subsidies, kortingen en belastingvoordelen beschikbaar om het gebruik van zonne-energie en energieopslagsystemen aan te moedigen. Deze stimulansen kunnen de aanloopkosten van de installatie aanzienlijk verlagen en zorgen dat de kosten snel zijn terugverdiend. Meer weten hierover? Vraag een gesprek aan voor een financieel advies. Staal Duurzame Energie helpt je hierbij graag.

Welk onderhoud is vereist voor zonnebatterijen?

Zonnebatterijen vereisen minimaal onderhoud. Het is meestal voldoende om de prestaties regelmatig te controleren en ervoor te zorgen dat ze binnen de aanbevolen temperatuur en laadstatus worden gehouden.

Is het mogelijk om een zonnebatterijsysteem uit te breiden of te upgraden?

Ja, het is eigenlijk altijd mogelijk om een Zonne-Energiesysteem uit te breiden of te upgraden door meer accu’s toe te voegen of de omvormer te upgraden. Je moet er echter wel rekening houden met de compatibiliteit en de technische overwegingen. Daarom is het belangrijk om een technisch expert van Staal Duurzame Energie om advies te vragen. Wij werken met gecertificeerde installateurs en ingenieurs die hun vak goed verstaan.

Dit zijn slechts enkele van de meest gestelde vragen over energieopslagsystemen en zonne-installaties. Houd in gedachten dat de techniek achter duurzame energie voortdurend in ontwikkeling is. Het is daarom essentieel om op de hoogte te blijven van de nieuwste technologie en regelgeving wanneer je een zonnebatterijsysteem overweegt. Meld je daarom aan voor de nieuwsbrief. Zo blijf je op de hoogte.

Op de hoogte blijven over Duurzame Energie?

Vul dan hier het contactformulier in:

Klaar voor de volgende Energietransitie?

De energietransitie is in volle gang. Waren we aanvankelijk vooral op zoek naar een duurzame energiebron, momenteel is het managen van de energieopslag en de daarbij behorende kosten een hekel punten. Bedrijven gaan binnenkort betalen voor het leveren van energie aan het net terwijl de salderingsregeling vervalt. Dat betekent betalen voor iets waarvoor je eerder subsidie kreeg. Om nog maar niet te spreken van netcongestie waardoor energie niet langer op afroep leverbaar is door een overvolle infrastructuur.

Staal Duurzame Energie (SDE) is een stabiele speler in de transitie naar Duurzame Energie. Als partner van Staal Business Transformation weet zij als geen ander hoe bedrijven Energie Management in combinatie met een opslagbatterij voor duurzame energie winstgevend kunnen inzetten en gegarandeerd voldoende stroom hebben voor hun bedrijfsactiviteiten.

Staal Duurzame Energie

Staal Duurzame Energie is overwegend actief in Drenthe, Groningen, Friesland, Overijssel en Noord Duitsland.

Adres Staal Duurzame Energie

De Bukakkers 20

7811KZ EMMEN

Nederland

 

e-mAIL

info@staal-duurzame-energie.nl

Telefoon

+31 6 57572185

Copyright © July 16, 2024 Staal Duurzame Energie