De voordelen van de Salderingsregeling voor Zonne-energie

De salderingsregeling voor zonne-energie is een systeem waarmee huiseigenaren of bedrijven met zonnepanelen niet alleen de elektriciteit die ze opwekken kunnen gebruiken, maar ook overtollige elektriciteit kunnen terugverkopen aan het net.

Hoe werkt de Salderingsregeling?

In eenvoudige bewoordingen werkt het als volgt:

Zonnepanelen wekken elektriciteit op

Wanneer je  zonnepanelen op jouw pand laat installeren, vangen ze de energie van de zon op en zetten die om in elektriciteit.

Elektriciteit ter plaatse gebruiken

De elektriciteit die door jouw zonnepanelen wordt opgewekt, wordt gebruikt om jouw woning of bedrijf van stroom te voorzien. Alle apparaten die je hebt draaien zullen eerst stroom afnemen van de zonnepanelen, waardoor je minder elektriciteit van het elektriciteitsnet hoeft te kopen.

Overtollige elektriciteit verkopen

Wanneer jouw zonnepanelen meer elektriciteit produceren dan je op een bepaald moment nodig hebt, wordt het overschot teruggestuurd naar het elektriciteitsnet. Dit is waar de salderingsregeling om de hoek komt kijken.

Berekening van de salderingsregeling

Het nutsbedrijf meet zowel de elektriciteit die je verbruikt van het elektriciteitsnet als de overtollige elektriciteit die je terugstuurt. Aan het einde van een bepaalde periode (bijvoorbeeld maandelijks of jaarlijks) wordt de elektriciteit die je aan het net hebt geleverd afgetrokken van de elektriciteit die je van het net hebt verbruikt. Wanneer je meer elektriciteit hebt opgewekt dan je hebt gebruikt, ontvang je credits voor het overschot.

Tegoed of factuurverlaging

De credits die worden verdiend met het overschot aan elektriciteit worden meestal gebruikt ter compensatie van de elektriciteit die u van het elektriciteitsnet afneemt tijdens perioden waarin jouw zonnepanelen niet genoeg stroom opwekken (bijvoorbeeld ‘s nachts of tijdens bewolkte dagen). Dit verlaagt je elektriciteitsrekening of resulteert zelfs in een tegoed dat je kunt meenemen naar volgende maanden.

Verlaag jouw elektriciteitsrekening

Kortom, dankzij de Nederlandse netmeting in 2023 kunnen eigenaren van zonnepanelen profiteren van hun overtollige elektriciteit door credits of lagere elektriciteitsrekeningen te ontvangen wanneer ze stroom aan het net leveren, waardoor de overstap naar hernieuwbare energiebronnen zoals zonne-energie wordt gestimuleerd.

Stroommeter saldering - Staal Duurzame Energie

Plan: stapsgewijs afbouwen salderingsregeling

Vanaf 2025 kunnen huishoudens en kleine bedrijven stapsgewijs minder salderen. Vanaf 2031 kan er niet meer gesaldeerd worden. Ieder jaar kunnen huishoudens en kleine bedrijven iets minder salderen, tot aan 0% in 2031:

 

 • 2023: 100%
 • 2024: 100%
 • 2025: 64%
 • 2026: 64%
 • 2027: 55%
 • 2028: 46%
 • 2029: 37%
 • 2030: 28%
 • 2031: 0%

Profiteer nu van de voordelen van Zonnepanelen plus Batterij

Je denkt misschien, dat duurt nog wel even voordat de Salderingsregeling verdwijnt. Maar wanneer de saldering in 2025 flink vermindert betekent dit automatisch dat zonnepanelen zich minder snel laten terugverdienen. Voor veel MKB-ers en Agrarische bedrijven geldt dat de investering dusdanig hoog is dat ze meer dan 2 jaar nodig hebben om deze er volledig uit hebben gehaald. De combinatie met een accu of batterij kan dan niet langer uitblijven. Dat kan meestal in combinatie met de reeds aanwezige zonnepanelen. Daarnaast zijn er nog vele aanvullende voordelen die maken dat de aanvulling met een batterij nu al voordelen heeft en niet pas in 2025. Laat je daarover goed informeren door Staal Duurzame Energie.

 • Maximaal self-supporting

 • Voorkom energiepieken

 • Verlaag de energiekosten

 • Geen zwaardere netaansluiting

 • Slim in- en verkopen van energie

 

Elektriciteit Saldering - Staal Duurzame Energie

Investeren in zonnepanelen blijft financieel aantrekkelijk

De overheid overweegt om de regeling voor net-meting af te schaffen omdat zonnepanelen kosteneffectiever en efficiënter zijn geworden, waardoor ze ook zonder de regeling een aantrekkelijke optie zijn. Het huidige systeem van saldering heeft echter een aantal nadelen.

 • Omdat er geen belasting wordt betaald over de elektriciteit die aan het net wordt teruggeleverd, heeft de overheid te maken met lagere belastinginkomsten.
 • Daarnaast maken energieleveranciers extra kosten die worden doorberekend aan alle klanten, wat leidt tot hogere energietarieven voor iedereen, ook voor degenen zonder zonnepanelen.

De regering wil deze problemen aanpakken.

Snel rendement op de investering

Ondanks de mogelijke afschaffing van de salderingsregeling bieden zonnepanelen nog steeds een snel rendement op de investering. Volgens onderzoek van TNO zijn ze binnen 7 jaar terugverdiend en gaan ze meestal zo’n 25 jaar mee. Bedrijven en organisaties die langetermijninvesteringen doen, profiteren van de mogelijkheden om zelfvoorzienend en kostenbesparend te zijn met zonnepanelen.